Süt Dişleri

Bebekler doğdukları anda hemen hemen tüm süt dişleri diş etlerinin altında saklı olsa da şekillenmiştir. Bu dişler bebek altı aylıkken tipik olarak sürmeye başlar ya da diş etlerinden bir miktar görünürler. Tabii bazı bebeklerin diş çıkarmaları daha erken ya da geç de olabilmektedir. Bu normaldir.

Genellikle bebeklerde ilk çıkan dişler alt ön dişlerdir. Bunları takiben üst ön dört diş ile birlikte alt dişlerden ikisi daha sürer. Bundan sonra dişler genellikle çenelerin her iki tarafında aynı zamanda olmak üzere yavaş yavaş ağızda yerlerini alırlar. Bebeğiniz 36 aylık olduğunda ağzında 20 adet süt dişinin bulunması gerekir.

Bu süt dişleri tipik olarak aralıklı dizilir. Sürekli dişler ile süt dişleri arasındaki boyut farkından dolayı, bu boşluklar sürekli dişlere yeterli yerlerin kalmasına yardımcı olur. Dişler arasındaki bu boşluklar aynı zamanda çocuğunuzun dişlerini temizlemesini kolaylaştırır.

Süt Dişlerinin Bakımı

Süt dişleri sonuçta düşecekse de daimi dişler kadar önemlidirler.

Süt dişleri:

• Çocuğun yiyecekleri ısırması ve çiğnemesine yardımcı olur.
• Çocuğun daha sempatik görünmesini sağlar.
• Çocuğun doğru şekilde konuşmasına yardımcı olur.
• Çocuğun daimi dişleri için gerekli yeri muhafaza ederler.
• Daimi dişlerin yerlerine yerleşmelerine rehberlik ederler.

Bu nedenlerden ötürü çocuğunuzun süt dişlerine iyi bakmanız çok önemlidir.

Bebeğinizin üst ya da alt çenede dört adet dişi yan yana dizildiğinde, günde iki kez dişlerini fırçalamalısınız. Bunun için yumuşak bir diş fırçası seçmelisiniz. Aynı zamanda fırçayı daha da yumuşatmak için birkaç dakika ılık suda bekletebilirsiniz.

Çocuklar için özel fluoridli diş macunundan nohut tanesi kadar kullanarak ya da sadece su ile dişlerini fırçalamalısınız. Unutmamalısınız ki çocuğunuz diş macunu tükürmek yerine yutmayı tercih edecektir. Fluoridin çok fazla yutulması ise daimi dişlerde kozmetik problemlere (fluorozis) yol açabilir. Dişsiz olan alanları ise gazlı bez ya da tülbendi ıslatarak silmelisiniz. Çocuğunuzun dişleri birbirine değdiğinde günde bir kez diş ipi kullanmalısınız.

Türkiye’deki sular fluoridli olduğundan genellikle ek olarak fluoridin tablet şeklinde alınmasına gerek olmamaktadır. Ancak bulunduğunuz bölgedeki sular fluoridli değilse diş hekiminiz ya da çocuk doktorunuza danışarak gerekli miktarda fluoridin çocuğunuz tarafından alınmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda göz önünde bulundurulması gereken nokta fluoridin dozunun fazla olması nedeniyle daimi dişlerde oluşabilecek kozmetik problemlerdir.

Bir süre sonra çocuğunuz dişlerini kendisi fırçalamak isteyecektir. Çocuğunuzun dişlerinin temizliğinden kendinizin sorumlu olduğunu unutmadan ona fırçalaması için izin vermelisiniz. 6-8 yaşına kadar iyi bir şekilde fırçalaması için koordinasyon ve el becerisi yeterli olmayacaktır. Ancak bu yaşlardan sonra da çocuğunuz dişlerini fırçaladıktan sonra kontrol etmeniz gerekir.

HEMEN ARAYIN