Biberon Çürüğü

Biberon çürüğü bebeğinizin dişlerini hızlı bir şekilde tahrip edebilecek olan çürüklerdir. Bu durumdan korunmak mümkündür. Bu durum bebeğinizin dişleri karbonhidratlardan oluşan şekerlerle uzun süreli temasta kaldığında ortaya çıkar. Meyve suyu ve süt gibi karbonhidrat içerikli bir sıvı ağızda kaldığında bakteriler şekerlerle beslenmeye başlar. Böylece bakteriler asit üreterek, ağızda yeterli süre kaldıkları takdirde, dişlerde çürük oluşturmaya başlarlar.

Bu durum bebeğiniz sıklıkla:

• Süt, meyve suyu, şekerli su ya da sadece sudan başka diğer tüm içeceklerle dolu biberonla uyuyorsa
• Gün boyunca rahatlaması için biberonunda şekerli sıvı ya da süt içiyorsa
• Şeker, bal ya da diğer şekerli sıvılara batırılmış yalancı meme kullanıyorsa

Anne sütü beraberinde karbonhidratlarla verilmediği takdirde, çürüğe neden olmaz. Anne sütünün yanında mama ile beslenen bebeklerde çürük riski mevcuttur.

Bebeğinizin ne içtiği kadar, ne kadar sıklıkla içtiği de önemlidir. Çocuğunuz ağzında ne kadar uzun süre su dışında bir sıvı tutarsa, çürük riski o derece artar. Bu nedenle bebeğinizin biberonla uyuması ya da gün boyunca biberonu yalancı meme olarak kullanması tehlikelidir. Biberon çürüklerinden diğer dişler etkilense de en çok zarar görenler üst ön dişlerdir. Biberon çürükleri ancak bebeğinizin ağzında Streptococcus mutans adlı bakteri bulunuyorsa oluşabilir. Küçük çürükleri olan çocuklarda ağızdaki bakterilerin %1’inden azını S. mutans oluştururken, erken çocukluk dönemi çürüğü olan çocuklarda bu oran %50’ye kadar çıkar.

S. mutans yaygın olarak bulunur ve bebek 6-31 aylar arasında anneden çocuğa geçer. Bu döneme “enfeksiyon penceresi” adı verilir. Çocuğunuzun çürüksüz şekilde hayatına devam edebilmesi için sizin de ağız ve diş sağlığınıza önem göstermeniz gerekmektedir.

Biberon çürüklerinde öncelikle üst kesici dişler etkilenir. Çürükler genellikle kolay görülemeyen yerler olan dişlerin arka kısımlarında başlar. Sonra üst çene arka dişler ve daha sonra alt çene arka dişler etkilenir. Alt kesici dişler genellikle bu durumdan etkilenmez, çünkü dil üstlerine gelerek onların sıvıya maruz kalmalarını önler ve böylece bakterilerden etkilenmelerini engeller.

Tedavi edilmemiş olan çürük dişler ağrı ve enfeksiyona neden olabilir. Bunlar daha kapsamlı ve komplike bir tedavi gerektirebilirler. Çok kötü çürümüş dişler enfeksiyonun ortadan kaldırılması, enfeksiyonun yüze sıçrama riskinin azaltılması ve daimi dişlerin enfeksiyondan etkilenmeden gelişebilmelerini sağlamak için çekilebilir.

Karbonhidrat içeren herhangi bir sıvı, uzun süre dişler üzerinde kaldığında, biberon çürüklerine neden olabilir. Bu sıvılar, süt, meyve suyu, su katılmış meyve suyu, şekerli su ya da herhangi bir şekerli içecek olabilir. Sadece suyun ağızda uzun süre bulunması çocuğunuza herhangi bir zarar vermez.

Biberon çürüklerinden korunmak için bazı tavsiyeler:

• Bebeğinizin, karbonhidrat içerikli sıvı ile dolu biberonla uyumasına izin vermeyin. Sadece su ile yatmasın da bir sakınca yoktur.
• Bebeğinizi, doktorunuz ile de görüştükten sonra, 12-14 aylıkken biberondan uzaklaştırın.
• Gün boyunca bebeğinizin rahatlaması için su dışında başka bir sıvı ile dolu biberon kullanmasına izin vermeyin.
• Bebeğinizin yalancı memesini şekere ya da şekerli sıvılara batırmayınız.
• Çocuğunuzun yemeğine şeker eklemeyiniz.
• Bebeğinizin dişlerini ve dişetlerini ıslak bez ya da diş fırçası ile her yemeğinden sonra temizleyiniz.
• Bebeğinizin ilk dişi çıktığında en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
• Bebeğinize bir yaşından itibaren bardakla içmeyi öğretmelisiniz.
• Bebeğinizin yeterli miktarda fluorid aldığından emin olmalısınız. Şehrinizdeki içme sularında fluor bulunmuyorsa diş hekiminize fluorid destekleri konusunda danışabilirsiniz.

HEMEN ARAYIN